Kentucky whisky

Kentucky

Whiskymaker sinds: 1780

Distillery’s

Aantal distillery’s: 100

Whisky per jaar

640 miljoen liter

Bourbon whisky uit Kentucky

Kentucky whisky, vaak aangeduid als bourbon, heeft unieke kenmerken die het onderscheiden van andere whisky’s. Hoewel bourbon bijna synoniem is met Kentucky, mag het technisch gezien overal in de VS worden gemaakt. Toch komt de meeste bourbon uit Kentucky, vanwege het klimaat, de rijke kalksteenbodem (voor puur water) en de lange traditie van whiskyproductie. Daarnaast heeft Kentucky de unieke standaard gecreëerd van Kentucky straight, waarbij de whisky een minimale rijpingstijd van twee jaar vereist.

Tastingnotes Kentucky bourbon

Smaak

De hoge hoeveelheid maïs in Kentucky whisky zorgt voor een natuurlijke zoetheid, die vaak wordt aangevuld met tonen van bruine suiker en ahornsiroop.

Aroma’s

Verwacht een rijke geur met tonen van vanille, karamel en honing, afkomstig van de suikers die vrijkomen tijdens het rijpen in verkoolde eiken vaten. Eikenhout draagt bij aan diepe, rokerige accenten, terwijl de gebruikte granen soms kruidige ondertonen van kaneel, nootmuskaat of peper toevoegen.

Mondgevoel

Kentucky whisky staat bekend om zijn zachte en volle textuur. De rijping in eiken vaten geeft een romige, rijke sensatie, met een warme afdronk die kan variëren van subtiel zoet tot pittig en complex.

Kentucky whisky eigenschappen

Kentucky whisky, vaak aangeduid als bourbon, heeft unieke kenmerken die het onderscheiden van andere whisky’s met de volgende eigenschappen.

Oorsprong

Kentucky heeft het meest gunstige klimaat om whisky te maken, en is het fundament van de traditie in het whisky maken in Verenigde Staten.

Grondstof

Kentucky staat bekend om zijn kalksteenrijke water, dat van nature vrij is van ijzer. Dit draagt bij aan de pure smaak en is essentieel in de whiskyproductie. Daarbij moet de whisky bestaan uit minstens 51% maïs, aangevuld met rogge, gerst of tarwe.

Rijping

Moet gerijpt zijn in nieuw en verkoold eikenhout, wat zorgt voor de karakteristieke vanille-, karamel- en houtsmaken. Het klimaat in Kentucky met warme zomers en koude winters zorgt ervoor dat de whisky goed interactie heeft met het eikenhout.

Alcohol

Is gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol (160 proof), mag op het vat mag het niet hoger zijn dan 62,5% alcohol (125 proof), en wordt gebotteld op minimaal 40% alcohol (80 proof).

Kentucky Bourbon merken

Kentucky is de thuisbasis van enkele van de bekendste whiskymerken ter wereld. Hier zijn de meest prominente Kentucky whiskymerken. Deze merken vertegenwoordigen de rijke traditie en diversiteit van Kentucky whisky, variërend van toegankelijke bourbons tot luxe, moeilijk te verkrijgen varianten.

  • Jim Beam
  • Maker’s Mark
  • Woodford Reserve
  • Wild Turkey
  • Buffalo Trace
  • Evan Williams
  • Four Roses
  • Elijah Craig
  • Bulleit Bourbon
  • Heaven Hill
  • Old Forester
  • Angel’s Envy

Geschiedenis Kentucky whisky

De geschiedenis van Kentucky whisky, met name bourbon, is een rijke en fascinerende reis die verweven is met de cultuur en economie van de regio. 

In de late 18e eeuw vestigden veel Schotse, Ierse en Duitse immigranten zich in Kentucky. Ze brachten hun kennis van distilleren mee vanuit Europa. En dankzij de Ierse invloed werd ook hier whisky met -ey geschreven.

Het gebruik van maïs als graansoort in hun whisky begon toen kolonisten een manier vonden om overtollige maïs te gebruiken, die als waardevoller en gemakkelijker te vervoeren dan gerst werd gezien. Ook de introductie van verkoolde eiken vaten kreeg zijn introductie wat in het proces de bourbon zijn kenmerkende kleur en smaak geeft.

Bourbon County, genoemd naar de Franse koninklijke familie, wordt vaak geassocieerd met de naam. De term bourbon ontstond waarschijnlijk omdat whisky uit dit gebied via de Ohio-rivier werd verscheept in vaten met “Old Bourbon” erop geschreven. In de jaren 1890 begon de federale overheid striktere regels op te leggen, wat leidde tot de bescherming van bourbon als een unieke categorie.

Tijdens de drooglegging mochten slechts enkele distilleerderijen blijven opereren voor “medicinale” whisky. Dit redde merken zoals Old Forester en Maker’s Mark van uitsterven.

Na de drooglegging maakte Kentucky whisky een langzame terugkeer, hoewel de markt verzadigd raakte met goedkope, inferieure whisky’s.

Uiteindelijk werd met de Bourbon Trail, een toeristische route langs distilleerderijen, Kentucky weer stevig op de kaart gezet als hét epicentrum van whisky in de Verenigde Staten.