Zwitserland

Een jong whiskyland dat dankzij een geschiedenis in distillaten zeer uiteenlopende whisky’s maakt.

Zwitserland

Whiskymaker sinds: 1999

Distillery’s

Aantal distillery’s: 20

Whisky per jaar

55.000 liter

Whisky uit Zwitserland

Zwitserland kent sinds 1999 een nieuwe drankenwet waardoor eindelijk (weer) whisky gemaakt mag worden door de invloed van de WTO. Whisky uit Zwitserland houdt zich aan de Schotse whisky wetten om zo een echte whisky te maken. Dankzij de unieke invloeden van uitzonderlijke houtsoorten en gebruikte biervaten maken Zwitserse distillery’s zeer gewaardeerde whisky.

Locher – Säntis Malt

De Locher familie heeft sinds 1810 het bierhuis in Appenzeil officieel als brouwerij mogen noemen. Dankzij hun kennis en ervaring in het mouten zijn ze hun whisky Säntis Malt gaan maken, gerijpt op hun biervaten en pinot noir wijnvaten. De whisky’s kennen geen leeftijdsindicatie maar wel is de rijpingstijd bekend. Säntis Malt is wereldwijd zeer goed ontvangen door kenners en het algemene publiek.

Langatun

De Baumberger familie maakte brandy bier en zijn sinds 1877 begonnen met de eerste whisky te produceren tot en met de Great Depression waardoor de handel slecht liep en WWII een einde maakte aan graandistillaten. Sinds 1999 maken zij weer whisky met een sterke serie aan single malt whisky gerijpt op chardonnay vaten, peated whisky op Châteauneuf-du-Pape vaten en een tripple wood whisky gerijpt op sherry, chardonnay en Châteauneuf-du-Pape vaten. Of Langatun de eerste vooroorlogse whiskymaker is blijft onduidelijk maar met zekerheid is te zeggen dat de nazaten van Jakob Baumberger de tradities eindelijk voort konden zetten.

Over Zwitserse Whisky

Zwitserland kent sinds 1932 een drankenwet dat vooral gericht is op bier en distillaten zoals kirschwasser. De Zwitserse regering verbood uiteindelijk de distillatie van graan en aardappelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat deze voedingsmiddelen een belangrijk deel van de nationale voeding vormden. De nieuwe wet heeft het sinds 1999 eindelijk mogelijk gemaakt dat dit wel kan en zodoende werd de eerste whisky ook meteen geproduceerd.

De Zwitserse whisky’s worden volgens dezelfde principes gemaakt als de Schotse whisky’s. Hierbij moet whisky gemaakt zijn van gemoute graan en tenminste 3 jaar gerijpt zijn op eikenhouten vaten. Pas dan krijgt het de naam whisky.

Het bijzondere aan de Zwitserse “whiskywet” is dat er uiteindelijk geen beperkingen zijn op het gebruik van het soort hout voor de rijping op vaten. Hierdoor zijn houtsoorten als spelt en kastanje geen onbekende houtsoort voor het rijpen van de whisky’s. Een ander uniek kenmerk is dat gebruikte biervaten ook worden ingezet. Vooral Säntis gebruikt biervaten die 70 tot 140 jaar oud zijn.

Om te laten zien hoe serieus Zwitserland is uitgegroeid tot een whiskyland in de afgelopen 20 jaar:

  • 20 distilleries
  • 60 whisky merken
  • 55.000 liter whisky per jaar geproduceerd

Alhoewel men zou verwachten dat een goede whisky pas vanaf 10 jaar oud zich een goede whisky mag noemen is het oneerlijk om te zeggen dat de whisky’s die de Zwitsers in die korte tijd hebben gemaakt niet goed zouden zijn. Dankzij hun kennis en jarenlange ervaring in het stoken van distillaten hebben zij zeker een goed oog voor het maken van whisky. Dit maakt Zwitserse whisky ook zeer geraffineerd in hun fijne gedistilleerde dranken.